Zoeken in deze blog

14 november 2011

Collectieve training - focus op andere honden

Ook vandaag ligt de focus van de collectieve training op het negeren van andere honden. Iets wat moeilijk in de praktijk te oefenen is, omdat de meeste hondenbezitters graag willen dat hun hond altijd speelt of er juist helemaal niet van gediend zijn als jouw hond aandacht voor die van hen heeft.

Eerst mogen we gewoon even rondlopen dwars door elkaar heen om de honden een beetje te laten wennen. Vervolgens staan de baasjes op een rij en moeten ze om beurten met hun hond langslopen en de aandacht vasthouden. Daarna word het extra moelijk als er in 2 tegengestelde ovalen gelopen wordt, de ene helft van de groep loopt dus linksom,de andere helft rechtsom. Het blijkt veel gemakkelijker te zijn om de aandacht van je hond vast te houden als de mensen elkaar dicht passeren en de honden dus aan de buitenkant lopen. Als de honden aan de binnenkant lopen kunnen ze elkaar direct aan en is het dus veel moeilijker om de aandacht vast te houden.  Iets wat we uit de praktijk natuurlijk al wisten, maar het wordt zo wel extra duidelijk dat je jezelf als 'scheidingswandje' kunt gebruiken om je hond te helpen.

Aan het eind wil Karin, onze pupinstructirce, de honden ook graag los langs het rijtje honden laten lopen. Daarvoor houdt ze de hond vast totdat het baasje zich op afstand omkeert en de hond roept. Ginny haalt alles uit de kast om Karin te behagen want ze vindt Karin maar al te lief. Zo enthousiast naar andere mensen is ze, gelukkig, eigenlijk alleen bij haar. Ginny heeft bovendien pech, want karin is niet zo gecharmeerd van dit gedrag. Ondanks haar dolle bui hoort ze haar baasje wel roepen en komt ze als een speer naar hem toe.

Heel goed Ginny!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten