Zoeken in deze blog

11 maart 2012

Spreekbeurt met invalhond

Afgelopen donderdag  mocht Daan zijn spreekbeurt houden op school voor een gecombineerde groep 5 en 6. Met invalhond Ginny, omdat Dylke inmiddels bij Hulphond in Herpen zijn vervolgopleiding begonnen is.
Het werd ook nu nog even spannend voor Daan, want zijn eigen leerkracht was ziek en de invalleerkracht wilde de spreekbeurt bijna niet door laten gaan. Gelukkig kan Daan goed praten en kon zijn spreekbeurt toch doorgaan toen hij had uitgelegd dat hij hulptroepen had ingeschakeld.

Dus mocht Ginny toch naar school, onder begeleiding van haar baasje en in  gezelschap van Willem, het baasje van Dylke, die het natuurlijk erg jammer vond dat zijn Dylke niet meer kon laten zien wat hij allemaal al kan. Maar Willem had wel de voorbereidingen met Daan voor de spreekbeurt gedaan en doorgesproken wat het opleiden van een pup inhoudt en wat een 'afgestudeerde' hulphond allemaal voor zijn baasje kan doen.


De aankomst op school trok grote belangstelling van de kinderen op het speelplein. Maar met wat lekkers wilde Ginny maar wat graag haar aandacht bij haar baasje houden. Precies zoals het hoort. Daan had bovendien iedereen al ingefluisterd dat een hulphond (in opleiding) niet zomaar door iedereen geaaid mag worden. Alle kinderen konden wel begrijpen dat het heel moeilijk is voor een hond als hij leert dat alle mensen lekker kunnen aaien, want naar wie moet hij dan gaan luisteren.

Daan had ons vooraf de spreekbeurt en de presentatie die hij had gemaakt toegestuurd en dat zag er heel erg goed uit.

Daan heeft zelfs zijn spreekbeurt nog aangepast aan Ginny en haar baasje, maar hij is ook Dylke niet vergeten. Heel knap gedaan Daan in zo'n korte tijd!
Wij zijn dan ook supertrots dat we jouw toestemming hebben om je spreekbeurt en presentatie in het blog mogen zetten! En dat fantastische punt heb je echt verdiend!

Ginny was vooral op school om een demonstratie te geven.
Ginny kan al best veel van de basis commando's erg goed uitvoeren, maar het is natuurlijk ook wel heel erg leuk om te zien dat een hond echt kan helpen met uitkleden. Wij hebben dus ons best gedaan om Ginny in 4 dagen te leren hoe ze een vingerwant moet uittrekken.
Daarvoor zijn we begonnen met een sok om de hand. Een sok vindt  ze altijd al leuk en dat is dus iets wat ze al kent en vaak al uit de wasmand haalt. Eerst hebben we geoefend met veel ruimte bij de vingers, zodat ze leert dat ze de sok moet pakken en niet de vingers. Later zat de sok helemaal passend om de hand en pakte Ginny nog steeds heel keurig heel voorzichtig de sok met haar tandjes en niet de vingers. Dat ging zo goed, dat we toen zijn gaan oefenen met een vingerwant. Ginny had in no time door wat de bedoeling was en zo kwam het dus dat ze op school, naast de basiscommando's, ook een mooie demonstratie handschoen uittrekken kon geven.

Verder heeft Ginny een muntje opgeraapt (en afgegeven!) en laten zien hoe goed ze kan wachten met eten tot ze het juiste commando krijgt. En natuurlijk hoe ze netjes aan de lijn meeloopt, gaat liggen en zitten op commando. En netjes blijft zitten tot ze geroepen wordt en dwars door de klas naar haar baasje loopt zonder op de kinderen te letten.

Aan het eind had Daan ook nog ruimte ingebouwd voor vragen. De klas van Daan blijkt erg enthousiast. Ze hebben goed opgelet en heel veel vragen. Het was dus ook voor Ginny en haar baasje een hele leuke ervaring.
Ook Willem heeft genoten van de spreekbeurt en bovendien gezorgd voor de mooie foto's bij deze blog!

Helaas kan ik hier geen Worddocumenten of Powerpoint presentaties plaatsen, dus heb ik van beide een filmpje gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten