Zoeken in deze blog

22 juni 2012

Sterilisatie

Alle honden van Hulphond Nederland, met uitzondering van de eigen fokteefjes, worden gesteriliseerd.

Dus ook Ginny moest eraan geloven. Er wordt geprobeerd om dat 3 maanden na aanvang van de eerste loopsheid te doen, zodat de hormoonspiegel, naar verwachting, zo laag mogelijk is, omdat de meeste honden 2x per jaar loops worden. Bij Ginny is haar sterilisatie echter een maandje uitgesteld zodat ook de foto's van heupen en ellebogen gemaakt konden worden. Voor beiden moeten de honden onder narcose en de foto's van de gewrichten mogen pas gemaakt worden als de honden minimaal een jaar oud zijn. Bij Ginny vond Hulphond het belangrijker dat ze maar 1x onder narcose hoefde.















Vandaag was het dus zo ver. Ginny heeft na 17:00 gisteravond niets meer te eten gekregen en wat later ook niets meer te drinken. Vanmorgen heb ik een flinke wandeling met haar gemaakt zodat ze zo leeg mogelijk bij de dierenarts arriveert. Om half 9 melden we ons bij de dierenarts. Ginny krijgt een prik om vast lekker slaperig te worden en dan mogen we haar naar haar tijdelijk bench bij de dierenarts begeleiden. Daarna is het tijd om afscheid te nemen en naar huis te gaan totdat we gebeld worden om Ginny weer op te halen.

Tegen half een worden we gebeld dat Ginny weer graag naar huis wil. Alles is goed gegaan en de sterilisatie is laparoscopisch gedaan. Bij aankomst zien we Ginny nog behoorlijk suffig in haar tijdelijke bench zitten. Ze wordt gehaald door een assistente, maar heeft nog geen zin  om op te staan. Op onze stemmen reageert ze wat beter en langzaam komt ze overeind en loopt zwalkend naar ons toe. De naald van het infuus wordt verwijderd en dan mogen we haar meenemen, met antibiotica voor 5 dagen. en wat pijnstillers.

Doordat Ginny nog behoorlijk suf is besluit manlief samen met Ginny op de achterbank te gaan zitten, zodat ze er, in een onbewaakt ogenblik, niet vanaf kan rollen.  Ginny vindt dat blijkbaar wel fijn en ze legt haar kin, die kletsnat is van het kwijlen onder invloed van de narcose, heerlijk op Freds schouder.  Dat is vrij uitzonderlijk voor Ginny, want het is niet zo'n knuffelhondje.  Even later gaat ze er bij liggen en blijft liggen totdat de auto thuis stopt. Daar wordt ze even wat levendiger en Fred tilt haar uit de auto en draagt haar naar binnen.
Binnen ligt een lekker kussentje klaar en een oude slaapzak. De laatste omdat we uit ervaring weten dat hondjes na een narcose nog wel eens kouwelijk zijn. Ginny zakt neer op het kussen en begint haar wondjes te likken, zowel die op haar poot van de infuusnaald als die op haar buik.  We besluiten daarom haar het van HulpHond geleende rompertje aan te doen, zodat ze in elk geval niet de hechtingen uit haar buik kan trekken.  Ginny blijkt inderdaad kouwelijk te zijn en daarom leggen we haar ook nog lekker in de slaapzak. Zo heeft ze haar eigen lekker warme nestje.

Een paar uur later,na een plasje in de tuin, heeft ze al weer wat belangstelling voor enkele brokjes en wat water. Vanavond nog een pijnstiller erin en dan morgen maar eens kijken hoe ze het doet. Dan krijgt ze alleen een pijnstiller als dat nodig mocht zijn. Vanaf morgen geven we haar ook 2x per dag haar antibioticapillen. Ben benieuwd of ze die ook zo gemakkelijk opeet als haar 'smakelijke' pijnstillers.

De effecten van de narcose zijn, inmiddels half 10 's avonds, nog steeds goed merkbaar.  Ginny ligt nog steeds wat suffig rond te kijken in haar nestje en slaapt vrijwel al de tijd. De belangstelling voor wat eetbaars begint wel wat te groeien
Over 10 dagen mogen we de hechtingen laten verwijderen.

De foto's van heupen en ellebogen zijn inmiddels al opgestuurd door de dierenarts. Die worden beoordeeld door de Wagenrenk in Wageningen. We moeten dus nog even wachten voordat we daar het resultaat van horen.

Als Ginny zich weer goed voelt, gaan we misschien zondag wel even naar de Open Dag bij onze Dierenkliniek in Lieshout. Kunnen we meteen zien of Ginny deze plek met iets negatiefs gaat associeren. Deze dierenarts zit wat verder weg en dus gaan we daar niet zo gemakkelijk langs om haar te laten wegen. De kans dat ze daar komt omdat ze behandeld wordt is dus levensgroot aanwezig. Natuurlijk zien we haar het liefst vrolijk de praktijk binnenstappen en dan is dit een mooie gelegenheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten