Zoeken in deze blog

11 september 2011

Snelle leerling

Bijna niet te geloven dat Ginny pas 4 weken deel uitmaakt van ons leven en dat ze dus nu net 12 weken jong is. Ze is in die 4 weken wel flink gegroeid. Kon ze eerst nog met gemak rechtop onder de salontafel doorlopen, nu kijkt ze er al met gemak overheen. Natuurlijk heeft dat ook tot gevolg dat ze meer dingen ziet, waar ze het hare van wil weten. En dat betekent dat we af en toe wat dingen op andere plaatsen moeten zetten om te voorkomen dat het sneuvelt of dat het gevaar voor Ginny oplevert.

Ginny heeft in die 4 weken al heel veel commando's geleerd.

We zijn vanaf dag 3 al bezig om haar pas te laten beginnen met eten nadat ze het commando daarvoor heeft gekregen. Dit juist omdat ze zo graag eet en we (en natuurlijk ook Hulphond Nederland)  geen hond willen die ongecontroleerd op haar eten aanvalt. Daarnaast hebben we haar een ander commando aangeleerd om zich te beheersen onder andere omstandigheden, bv als er iets eetbaars op de vloer valt. We hopen dat ze daardoor ook op straat niet zo gemakkelijk op zoek gaat naar eten dat zomaar voor het grijpen ligt of in elk geval dat gaat negeren.

Ginny herkent dus de commando's voor:
haar naam
eten
beheersen
zitten
liggen
naar haar plaats gaan
samen gaan lopen
plassen/poepen (pups leren dit (ook) op commando te doen, omdat het handig is als een client voordat ze bv een winkelcentrum ingaat, weet dat de hond 'leeg' is)
komen
belonen (die was makkelijk want dat levert een brokje op, uiteindelijk moet het commando het brokje gaan vervangen)

en 2 specifieke commando's voor een hulphond omdat een client heel vaak zelf niet de riem aan kan doen:
aanlijnen
aflijnen

Naast herkennen voert ze de commando's meestal ook erg goed uit. Een hele prestatie in zo'n korte tijd!
Ik heb de commando's zelf maar niet genoemd omdat ze vaak specifiek voor een hulphond zijn en we willen voorkomen dat wildvreemde mensen de hond deze commando's gaan geven.

Ze kan ook heel goed allerlei dingetjes ruilen voor iets lekkers of een leuk speeltje.
En ook speeltjes terugbrengen kan ze al heel goed. de beloning daarbij is het opnieuw weggooien van het speeltje.
We zijn inmiddels begonnen om het commando om het speeltje aan te geven aan te leren.

Verder vindt ze het nu al leuk om met de was te helpen of om schoenen te halen. Dat vinden wij overigens nog wat minder geslaagd, maar we moedigen het wel aan om de spullen die ze 'gepikt' heeft weer netjes af te geven, zonder er achter aan te gaan rennen. Sokken die ze meegenomen had, mogen meestal meteen weer de was in omdat ze helemaal natgesabbeld zijn en je verbaast je over de snelheid waarin schoenveters doorgebeten kunnen worden. Hoort er allemaal, tot op zekere hoogte, bij.

Vanmorgen presteerde ze het zelfs om de eerste 2 treden van onze open trap op te klimmen. Iets wat onze vorige 2 pupjes uitsluitend met de nodige aandrang wilden doen. Die hadden wel geleerd om onderweg hier en daar een trapje op te lopen, maar onze open trap was voor beiden een brug te ver. Met Ginny hebben we het traplopen nog helemaal niet geoefend, daar is ze nog wat te jong voor en de meeste treden veel te hoog.

Een klein minpuntje is dat ze nog niet helemaal zindelijk is in huis. Zo af en toe vinden we een plasje. Meestal hebben we wel door dat ze iets van plan is en gaan we snel met haar naar buiten. Bovendien gaan we na het eten, drinken, spelen en slapen altijd even naar buiten of maken we een wandelingetje en we letten op de tijd, zodat ze niet uren in huis is, zonder dat ze even naar buiten is geweest. We hebben de afgelopen 2 weken, tijdens onze vakantie, wel heel veel vooruitgang geboekt. We verwachten dus dat ook dat binnenkort helemaal goed komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten